Slecht luchtverbruik tijdens het duiken: deel 4

Luchtverbruik deel4

Sommige duikers lijken nooit aan het einde van hun lucht te komen, terwijl anderen worstelen om maar 30 minuten onder te kunnen blijven. In deze serie gaan we je helpen om je luchtverbruik omlaag te brengen en onder controle te krijgen.

 

Toen Maarten leerde duiken gaf zijn instructeur hem een loodgordel welke hij vast maakte om zijn heupen. Echter zware gewichten om een duiker zijn middel kunnen zijn of haar benen en voeten naar beneden trekken en je verhinderen van de juiste horizontale zwempositie in het water. Veel duikers compenseren dit door harder te zwemmen en zo rechter te blijven. Dus alleen het constant blijven zwemmen helpt voor dit probleem - stop met zwemmen en je zinkt. In dit vierde deel van onze serie van slecht luchtverbruik tijdens het duiken kijken we naar de gewichtsverdeling en trim.

Hoog luchtverbruik tijdens het duiken: gewichten

De fabrikanten van trimvesten (BCD's) zijn zich meer en meer bewust van de uitdagingen van de duiker en proberen dan ook modellen op de markt te brengen die flexibeler zijn met de plaatsing van lood. Met name hoger plaatsen van lood komt meer en meer voor. Denk dan aan lood in schouderpockets bijvoorbeeld. Ook is het vaak mogelijk lood toe te voegen rond de band van de fles en soms zelfs door speciaal voorgemonteerde pockets. Het doel is niet zoveel mogelijk gewichten op verschillende plaatsten toe te voegen want je moet nog steeds een significant deel van je lood in een noodsituatie eenvoudig kunnen afwerpen en zo meer drijfvermogen te krijgen.

Het splitsen van het lood helpt de duiker om meer horizontaal in het water te liggen en ook zo stil in het water te liggen zonder dat het hoofd of voeten naar beneden hangen. We noemen dit "het behouden van een horizontale trim." Dit is ook je voorkeurspositie in het water. Water heeft een hogere dichtheid als lucht, en stroomlijnen is de perfecte manier om minder weerstand te ondervinden en dus efficiënter door het water te bewegen. En nog belangrijker is dat we minder zullen ademen en dus efficienter zijn met onze lucht en dus meer bodemtijd krijgen bij onze duiken.

Het behouden van een goede trim in het water is afhankelijk van drie ingrediënten voor trimmen: een juiste manier van uitloden; een juist gebruik van de opblaas- en ontluchtingsmogelijkheden van het trimvest om uitgetrimmed te blijven en als derde de juiste horizontale positie midden in het water. Door dat je dit snapt en kunt toepassen kun je dit gebruiken waar en met wat voor spullen je ook duikt, flesgrootte, pakken en andere wateren maken dan geen verschil meer voor je.

Laten we terug gaan naar onze duiker in ons voorbeeld, Maarten. Hij heeft nu 2 van zijn 8 kilo herverdeeld en in de pockets achter bij zijn flesband gestopt waar ze nu zo'n 50 cm hoger zitten dan aan zijn loodgordel op zijn heupen. De tweede duik is een lange driftduik over een koraaltuin in de Rode Zee's Natonaal Park Ras Mohammed.

Maarten en zijn buddies zakken weer af naar 25 meter, echter deze keer stopt hij perfect boven de bodem. Hij controleert zijn positie ten opzichte van het rif, de stroming en zijn buddies. Hij begint langzaam te zwemmen en laat zich door de stroming meenemen. Soms wil hij van richting veranderen en hij maakt een vinslag en nog een vinslag en glijdt door het water. Hij laat zich in zijn pauzes rustig meevoeren door de lichte stroming.

Elke paar minuten stopt Maarten en bekijkt alle pracht en praal aan vissen en ander onderwaterleven wat zich gracieus tussen het koraal doorbeweegt. Hij zwemt dan niet maar aanschouwt het geheel perfect horizontaal op een beheerste afstand boven de koralen. Als hij even een heel klein anemoonvisje van dicht bij wil bekijken ademt Maarten een klein beetje uit zodat hij net iets lager komt te liggen waar hij direct weer inademt. Hij heeft zich alleen op zijn ademhaling dichter naar het anemoonvisje begeven en aanschouwt het kleintje met, nu het blijkt, nog kleinere babyvisjes.

Op het land is Maarten een meter en tachtig centimeter groot, echter in het water met zijn perfecte trim is hij maar 45 centimeter hoog. Als hij nu verticaal komt te hangen om rond te kijken dan kan hij dat en is hij nog steeds neutraal in het water. Hij is rustiger en zeer relaxed. Terug op de boot staat er een gids klaar met de duiklijst om de duikprofielen en waardes te noteren van de terugkomende duikers.

"Naam?"

"Maarten"

"Duikdiepte?"

"25 meter"

"Duikduur?"

"65 minuten"

"Flesdruk?"

"65 bar"

 

Maarten kijkt op en realiseert zich dan pas wat hij gedaan heeft, meer dan een uur duiken en nog ruim voldoende over om veilig boven te komen. Hij kijkt naar zijn buddyy en denkt, die specialty PPB was het meer dan waard. Een dag begeleid in het water werken aan mijn trim, houding, controle en ademhaling was het meer dan waard. Mijn duiken nu hier op vakantie, maar ook elke volgende keer zullen zoveel leuker worden. Hij denkt meteen door, wat zou er nog meer te leren zijn als dit het duiken al zoveel leuker maakt dan kan ik nu misschien ook wel echt meer halen, zo nog eens bij de duikschool vragen naar wat Advanced ook al weer was en wat ik daarmee kan leren, wie weet wordt het nog wel leuker........