Wat is Freediving

Wat is freediving?  padi freediver1

Freediving is een oude maar ook nieuwere sport met veel verschillende disciplines die allemaal te maken hebben met duiken zonder duikflessen en dus perslucht.

Freediving wordt zowel recreatief als competitief beoefend door een snel groeiende groep mensen over de gehele wereld. Wij bij DDA houden ons uitsluitend bezig met recreatief freediven en doen dat met het PADI Freediver programma dat verschillende niveau's kent van beginers tot het master freedivers niveau.

Wil je meer informatie over de verschillende freedive cursussen, klik dan op één van de links hierboven.

Verschillende vormen van freediving

Freediven is een algemene naam voor een sport die verschillende disciplines kent. We leggen je hieronder in het kort uit wat de verschillende disciplines zijn.

 

Static

Hier ligt de freediver aan de oppervlakte met het gezicht in het water en houdt zijn of haar adem in. Het doel is om zo lang mogelijk je adem in te houden. Dit wordt meestal gedaan in een zwembad.

 

Dynamic zonder vinnen

Bij dynamic zonder vinnen probeer je onderwater een afstand af te leggen zonder gebruik te maken van vinnen. Het doel hier is natuurlijk om zo ver mogelijk te zwemmen. Dit wordt meestal gedaan in een zwembad.

 

Dynamic met vinnen

Bij dynamic met vinnen probeer je onderwater een afstand af te leggen met gebruik van vinnen of een monovin. Het doel is om ver mogelijk te zwemmen. Dit wordt meestal gedaan in een zwembad.

 

Free Immersion

Bij freeimmersion probeert de freediver zo diep mogelijk onder water te komen (en weer terug naar boven natuurlijk) door zich op eigen kracht aan een touw omlaag en later weer omhoog te trekken. Dit word geoefend in diepere zwembaden maar wordt ook veel in het buitenwater getrained.

 

Constant Weight zonder vinnen

Bij constant weight zonder vinnen duikt de freediver langs een lijn naar de diepte en zwemt op eigen kracht weer naar boven waarbij de lijn niet aangeraakt mag worden. Het doel is om ze diep mogelijk te komen en veilig weer aan de oppervlakte te komen. Dit kan getrained worden in de diepere zwembaden maar is een oefening die meestal in buitenwater getrained word.

 

Constant Weight

Bij constant weight duikt de freediver langs een lijn naar de diepte en zwemt op eigen kracht weer naar boven waarbij de lijn niet aangeraakt mag worden. De freediver gebruikt hierbij vinnen of een monovin. Het doel is om ze diep mogelijk te komen en veilig weer aan de oppervlakte te komen. Dit kan getrained worden in de diepere zwembaden maar is een oefening die meestal in buitenwater getrained word.\

 

Variable Weight

Bij variable Weight maakt de duiker om af te dalen gebruik van een gewicht van max 30kg. Dit kan in de vorm van gewicht zijn of een slee om op te staan. De freediver komt op eigen kracht weer naar boven, dat kan door gebruik te maken van het touw, zwemmend of een combinatie van die twee.

No Limits

Bij no limits gelden bijna geen restricties. De duiker gaat zo diep mogelijk naar beneden en keert veilig weer aan de oppervlakte terug. Het doel is zo diep mogelijk te komen. In deze catogorie kunnen diverse hulpmiddelen gebruikt worden zoals het gewicht of sleede bij variable weight.

 

In de door ons aangeboden PADI freediver opleidingen komen diverse van deze catogorien aan bod. Wil je meer weten wat je leert in elk van deze opleidingen en niveau's klik dan op de bovenstaande links.