Kies de beste vinnen

Kies de beste vinnen

Met het groot aantal modellen en type vinnen op de markt kan het kiezen van een set vinnen een uitdaging zijn. Hoe weet je nu welke vinnen de juiste zijn voor jou?

Met zoveel modellen, types, opties, en uitvoeringen lijkt het kiezen van de beste vinnen - zeker je eerste paar - een onmogelijke opdracht. Begin met het op een rij krijgen van je eigen behoeftes, waar ga je ze voor gebruiken? Snorkelen, freediving, sportduiken, grotduiken, stromingsduiken zijn maar enkele voorbeelden om te komen tot een goede keuze.

Welke vinnen zijn nu de juiste voor jou?

Snorkelen?

Snorkelen kun je op vele plaatsten doen, in Nederland gebeurt het veel in het zwembad, maar in de zomermaanden ook in buitenwater. Maar veruit de meeste zullen snorkelen tijdens vakanties vaak in het buitenland, denk dan aan de Carabiën, Egypte, Azië met tropische watertemperaturen, maar ook in de meditiranen wateren van Spanje en Italie wordt veel gesnorkeld. Voor het snorkelen binnen in zwembaden en bij hogere water temperaturen wordt vaak gebruik gemaakt van vinnen waarin je met je gehele voet gaat zonder schoenen. In de volksmond ook vaak binnenvinnen genoemd. Ga je snorkelen in kouder water of op plaatsen waar je over grind of ruwe en oneffe ondergrond loopt, wordt vaak toch gekozen voor schoentjes. Als je schoentjes aan hebt dan beschermen die je voeten tegen kou en tegen de grond waarop je loopt op weg naar je snorkelstek. Met schoentjes kun je echter niet in de 'binnenvinnen' dus zul je gebruik moeten maken van vinnen met open hiel, of wel buitenvinnen. Vinnen met een open hiel zijn vaak groter, stijver omdat ze gemaakt zijn om tegen golven en stroming in te kunnen zwemmen. Een nadeel van deze vinnen is dat ze naast groter vaak ook zwaarder zijn en dat is soms lastig als ze mee moeten in de bagage naar je vakantiebestemming.

Freediving

Freedivers gebruiken vaak net iets ander materiaal als snorkelaars en duikers, zo ook de vinnen. De vinnen van een freediver zijn vaak langer (veel langer). Sommige freedivers zwemmen met de traditionele 2 vinnen, maar sommige gebruiken een monovin waarin beide voeten tegelijk vast gemaakt worden en waarmee je zwemt als een dolfijn. Freedive vinnen draag je meestal direct aan de voeten dus zonder schoentjes. De vinnen zijn naast langer vaak ook stijver en gemaakt deels van andere materialen zoals composiet of glasvezel. Dit type vinnen is speciaal geschikt en ontwikkeld voor het freediven en dus niet geschikt voor het normale snorkelen of duiken. Dit geld ook de andere kant op, voor freediving kun je beter geen reguliere snorkel- of duikvinnen gebruiken. Deze passen namelijk niet qua gewicht en zwemslag bij de freediver.

Duiken

Voor je over vinnen voor duiken kunt praten moet je eerste een vraag beantwoorden: Ga je gewoon sportduiken of het technisch duiken zoals b.v. grotduiken. Het kan dus best zo zijn dat je tot de conclussie komt dat je voor verschillende type duiken ook verschillende type vinnen zult aanschaffen na verloop van tijd.

Full-Pocket of wel binnenvinnen versus open hiel ofwel buitenvinnen. 

Binnenvinnen zijn lichter, compacter en vaak goedkoper, niet alleen in aanschaf maar ook bij reizen. Nadeel is dat je hier met een blote voet in gaat dus alleen te gebruiken bij hogere temperaturen en dan moet je aan 20 graden of meer denken en vaak kiest men pas bij temperaturen dicht bij de 30 graden voor binnenvinnen. Een optie is sokken te gebruiken in de binnenvinnen echter dan moet je de vinnen wel bij de aanschaf groter kopen. Het nadeel daarvan is dat je ze dan ook weer alleen aankunt met die sokken, omdat de pocket netjes om je voet (met of zonder sok) moet passen om niet uit te schieten tijdens het zwemmen.

De meeste duikers kiezen daarom ook voor vinnen met open hiel ofwel buitenvinnen, deze zijn duurzamer, sterker en presteren beter in de condities van open water waar we stroming tegenkomen en meestal ook meer uitrusing aan hebben en dus meer stuwing nodig hebben om een goede beweging in het water te realiseren. Door de modulen en vormen bespaar je meer energie, omdat de overdracht van de energie van je been naar het water beter gaat. Doordat je ze draagt met schoentjes heb je ook een beter isolatie aan de voeten en ben je dus beter beschermd, ook tegen lagere watertemperaturen. De kosten en het gewicht liggen vaak wel iets hoger. Echter ook in dit type vinnen zijn vele uitvoeringen beschikbaar. Denk dan aan speciale lichtgewicht vinnen voor reizigers, korte en extra stugge voor grotduikers en de krappe ruimtes. De buitenvinnen met schoentjes zijn natuurlijk ook zeer geschikt bij kantduiken waar de duiker meestal nog een stuk moet lopen naar de duikstek en de schoentjes bescherming bieden tijdens deze wandeling.

Splitvinnen of blades

Dit is een onderwerp wat menigeen bezighoud op internet net als de buddylijndíscussie. Splitvinnen zijn vaak soepeler en vormen een soort tunnel waardoor de waterbeweging meer naar achter is dan naar onder. Menig duiker verkiest ze ook ter voorkoming van kramp, omdat de belasting van de onderbeenspieren anders is. De voortstuwing is anders en daardoor is het vaak moeilijker met de splitvin harder/sneller te zwemmen. Door dat de splitvin als zeer soepel ervaren wordt, zien ook veel duikers het als minder stabiel en geeft ze dan niet de controle die ze zoeken. Om die reden geven de meeste techische duikers hun voorkeur aan blades vinnen, deze geven nl. door hun stugge constructie veel meer controle en laten hun bewegingen maken die met de splitvin moeilijk zo niet onmogelijk zijn.

Technisch of rebreather duikers

Omdat technische duikers en zo ook rebreatherduikers vaak veel meer apparatuur meenemen en daarom dus extra zwaar zijn en ook minder gestroomlijnd door de extra flessen zullen deze duikers vaak kiezen voor de stuggere vinnen. Met dit type vinnen kun je door de vorm ook makkelijker andere beenslagen gebruiken voor speciale omstandigheden. Diverse merken maken zelfs speciale vinnen voor deze groep met duikers, deze kenmerken zich vaak door hun extra stijve, korte en wat bredere vorm met gaten in de vinnen waar het water door heen kan stromen. Ook hebben deze vaak een wat diepere pocket en komen in de favoriete kleur van de techdivers; zwart.

Ander overwegingen bij de aanschaf

Reizen? De meeste luchtvaartmaatschapijen hebben strikte regels over de maximale hoeveelheid bagage die je mee mag nemen. Dus als gewicht een belangrijke factor wordt, wordt dit ook een gegeven wat je mee moet nemen bij de keuze van je vinnen. De meeste merken hebben tegenwoordig speciaal hiervoor een lichtgewicht lijn van duikspullen en zo ook dus vinnen (je moet dan natuurlijk zelf ook nadenken over de watertemperatuur en of je daarvoor niet echt schoentjes nodig hebt.)

Flexibiliteit? Is die nodig om kramp te voorkomen, omdat je die heel vlug krijgt? Dan zul je soepele vinnen moeten hebben en zo mogelijk splitvinnen.

Onderhoud? Vinnen zijn vermoedelijk de minst onderhoudsgevoelige uitrustingstukken in de uitrusting van een snorkelaar of duiker. De bandjes bij de open hiel vinnen zal met enige regelmaat vervangen moeten worden. Echter de meeste vinnen kennen een speciaal merk en of type gebonden klipsysteem die kunnen losraken en zijn soms zo gemaakt dat het vervangen van een bandje niet eenvoudig is. Een populaire nieuwe oplossing is het gebruik van "spring-straps." Veren die je vinbandje vervangen en vaak ingepakt zijn in een stoffen of kunstof omhulsel en de zelfde rol vervullen als het vinbandje. Ze zijn duurzamer en eenvoudig, ze hoeven niet versteld te worden en zelden of nooit vervangen te worden. Ze kennen wel een vaste lengte dus na keuze heb je de maat te pakken en grotere of kleinere schoenen of voeten zullen ze dus vermoedelijk te strak of te los komen te zitten. 

 

Conclusie

De keuze voor je eerste of je volgende vinnen is dus een keuze die je weloverwogen moet maken. Je hebt nu een aantal overwegingen die je zult meenemen in je keuze en die je vermoedelijk ook zult worden gevraagd als je een watersportwinkel binnenwandelt.

Mocht je nog vragen hebben dan zijn wij bij DDA je graag van dienst in onze shop waar we je zullen helpen bij het maken van de juiste keuze.