Duiker in Singapore aquarium overlijdt na steek van rog

Philip Chan

Philip Chan (Facebook)

 

Een duiker in Singapore is overleden nadat hij in zijn borst gestoken werd door een stekelrog in een gesloten onderwaterattractie in de city-state, verteld de aquariumeigenaar woensdag.

Philip Chan (62), een ervaren duiken werd dinsdag gestoken in Underwater World Singapore tijdens het voorbereiden van de roggen op een transport naar een ander aquarium. Hij werd nog wel naar het ziekenhuis gebracht waar hij helaas later die dag aan zijn verwondingen overleed.

Het ongeluk brengt herinneringen terug van het tragische ongeval van de de bekende Australier Steve IRwin welke ook gedood werd door de steek van een stekelrog in zijn borst in 2006 tijdens een duikexpeditie op het Great Barrier Reef.

De eigenaar, Haw Par heeft te kennen gegeven het verhuizen te staken nu het politieonderzoek gestart is.

Het 25 jaar oude park op het eiland van Sentosa werd gesloten in juni, omdat het niet meer kon concurreren met de andere nieuwe atracties op het eiland zoals een veel grotere nieuw aquarium en een water adventure park.
Haar roze dolfijnen, vier zeehonden en otters werden al eerder verhuisd naar het Chimelong Ocean Kindom in Zhuhai te China, een van de grootste marineparken ter wereld. De overige zeedieren waren nog steeds in afwachting van een nieuw thuis.

Op dit moment is het nog onduidelijk welke soort rog Chan in de borst heeft gestoken.

Stekelroggen komen veel voor in tropische wateren en hebben een stekel vaak aan het einde van hun lange start. Deze stekel bevat vaak een giftige stof welke zij gebruiken bij zelfverdediging wanneer ze zich bedreigd voelen.

De meeste steken zijn vaak alleen pijnlijk en niet dodelijk, maar een steek op de verkeerde plaats of door specifieke soorten kan soms ernstigere gevolgen hebben. Roggen staan verder niet bekend als gevaarlijk en zullen ook zelden een mens aanvallen. Al zijn er wel meer gevallen bekend van steken in benen waar zwemmers in ondiepe wateren van stranden vermoedelijk op een rog zijn gaan staan. Deze voorvallen kenmerken zich zeker niet als fataal, maar meer als vervelend tot zeer pijnlijk.
Duikers worden vaak aangetrokken tot roggen om hun mooie vormen en kleuren en hun vriendelijk karakter. Dit voorval is dan ook zeer tragisch en zal naar verwachting geen enkele duiker ervan weerhouden om toch die unieke foto te proberen te maken van dicht bij van dit wonderlijke dier.