China bouwt onderwaterlab in Zuid Chinese zee

China onderwater lab

China bouwt een onderwater lab in de Zuid Chinese zee voor onderzoeks en mogelijk ook militaire doelen.

 

Het lijkt bijna een nieuwsbericht gebaseerd op een James Bond film maar de berichten zijn toch niet uit een Bond film. China heeft plannen om een onderwaterlab te bouwen ver beneden de Zuid Chinese Zee. Het nieuws kwam tesamen met de vrijgave van China haar nieuw 5 jaren plan wat nu voor de 13de keer werd uitgegeven door de Chinese overheid. 

Het lab is gepland op de verbluffende diepte van meer dan 2,5 kilometer in de Zuid Chinese Zee. De Chinese overheid geeft aan dat het lab er komt met aleen en puur wetenschapelijk doel. De exacte doelen van de ondezoeken zijn wat minder helder maar lijken een relatie te hebben tot het werven van mineralen op de bodem van de ocean.

Een wat vreemde aanvullende notities geeft aan dat China ook aangeeft dat er een beperkte minitaire functie voorzien is voor het lab. Of dit beteken dat het ghele lab of een deel beschouwd word al een militaire installatie is nog niet duidelijk. Of dat en militaire aanwezigheid voor beveiliging of veiligheid is nog niet bekend.

Het gehele lab zal zo ontworpen om zeker een dozein aan bemaning te huisvesten en zal niet alleen mobiel zijn maar ook kan de bemaning voor meer dan 1 maand achtereenvolgens huisvesten zonder aanvullende middelen.

Bouwkundige uitdagingen

De geplande locatie is voor zowel vanuit een wetenschapelijk als een financieel oogpunt intressant, echter wel een geologische uitdaging. De eerste en meest voor de hand liggend uitdaging is natuurlijk de diepte. 

Onderwater laberatoria zijn niet nieuw, het bouwen van een dergelijk lab op deze diepte is altijd een zeer grote bouwkundige uitdaging. Het in operatie houden na de bouw is een even zo grote uitdaging. Tyfonen en aardbevingen treffen dit gebied met regelmaat en zijn dus ook zaken die mee genomen moeten worden.

Het gebied is rijk aan natruulijke bronnen. Er zijn naar verwachting 125 biljoen vaten olie, 14 triljoen kubike meter gas in de ocean bodem. Gezien deze bronnen is het voor elke natie intressant om technologien te ontwikkelen om de te winnen. China heeft naar verwachting al meer dan 216 biljoen dolar gespendeerd in onderzoek van dit gebied. Dus ondanks het onduidelijk rendement en haalbaarheid van dit project lijkt de Chinese overheid toch door te zetten.

Onderwaterlaberatioria zijn al sins Jacques Cousteaus Conshelf project starten in 1960 onderdeel van onderzee onderzoeken.Het langst operationele onderwater laberatiora is het station MarineLab in Key Largo in Florida wat al operationeel is sins 1984. Op dit moment zijn er maar 3 officele onerwater onderzoekcentra operationeel wereldwijd.