Duikmateriaal voor vrouwen een hype?

 

duikapparatuur voor vrouwen

Moderne geslachtsspecifieke duikuitrusting is aanzienlijk verbeterd, fabricanten van duikmaterialen passen de uitrusting voor vrouwen steeds vaker aan het vrouwelijke lichaam.

Tot op zekere hoogte domineren mannen nog steeds de duiksport. Maar steeds meer vrouwen melden zich bij het water voor de diverse duiken en dus begint dit te veranderen. Duiken wordt steeds meer een sport waar vrouwen en mannen en gelijke getalen deelnemen.Dat blijkt ook uit nieuwe producten, waaronder BCD's, wetsuits en nog veel meer. Grote fabricanten van duikmaterialen hebben vaak een speciale lijn met materialen specifiek ontworpen voor vrouwen. In het verleden was het enige verschil tussen mannen duikspullen en vrouwen dat het in roze beschikbaar was. Moderne op de vrouw toegespitste duikuitrusting is aanzienlijk verbeterd, met merken die duikapparatuur voor vrouwen ook speciaal aanpassen om aan het vrouwelijke lichaam aan te passen. Het kiezen van vrouwspecifiek uitrusting is niet simpelweg een modeverklaring (hoewel dat ook kan, als je dat wilt); Het is eerder een slimme beslissing die je duikervaring exponentieel kan verbeteren. Hier kijken we naar de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke duikuitrusting en verklaren wat je moet zoeken bij het kopen van duikapparatuur voor vrouwen.

BCDs

De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke lichaamsvormen beïnvloeden je BCD meestal. Vrouwen hebben over het algemeen kortere ruggen en bredere heupen dan mannen. Hun borst is groter en hun schouders smaller. Hierdoor zijn unisex BCD's zelden zo comfortabel als geslachtsspecifieke uitvoeringen. Vrouwelijke duikers zijn vaak ongemakkelijk omdat hun loodgordel in hun heupen gaat graven. Smalle BCD's die de loodgordel bedekken en dus vaak extra druk uitoefenen, verergeren dit probleem.

Behalve het comfort, kan een BCD die te lang is, ook de veiligheid van een duiker beïnvloeden door gemakkelijk toegang tot de loodgordel te verhinderen. We kunnen deze problemen overwinnen met een geïntegreerd gewicht systeem, maar de kortere snede van dames BCD's bereikt hetzelfde doel. Op deze manier zit de BCD boven de heupen en dus de loodgordel. BCD's van vrouwen worden typisch ontworpen om ook grotere borstpartij te kunnen herbergen. Veel merken (zoals bijvoorbeeld de Aqua Lung Pearl) bieden alternatief ontworpen of verstelbare banden om het ongemak van conventionele riemen en banden te voorkomen. Dames BCD's zijn ook typisch lichter dan unisex ones, en bieden vaak extra ondersteuning aan de rug die het dragen van (zware) cilinders gemakkelijker maakt.

Natpakken

De methoden en materialen die gebruikt worden om wetsuits voor beide geslachten te maken zijn hetzelfde; Het enige echte verschil is de vorm van het pak. Wetsuits die speciaal voor vrouwen zijn gemaakt, zijn over het algemeen breder in de heup en dij gebieden. Ze hebben smaller schouders en meer ruimte ter hoogte van de borst. Dit lijkt misschien een klein verschil, vooral gezien de rekbaarheid van het nu gebruikte neopreen. Maar hoe beter een natpak past, des te effectiever het is. Natpakken werken door een dunne laag water tussen de huid en neopreen op te warmen. Je lichaamswarmte verwarmt dan het water. Om ervoor te zorgen dat dit process zo goed mogelijk werkt moet een natpak zo goed mogelijk passen. Seals voorkomen dat koud water in en uit het pak spoelt, en er mogen geen ruimtes zijn die zo veel water kunnen bevatten dat uw lichaam het niet kan verwarmen.

Vrouwen die het koud krijgen tijdens het duiken, zullen vaak met een beter passend pak hier minder last van hebben. Een vrouwenpak past bijna altijd beter dan een unisex pak. Aangezien meer factoren dan gewicht en hoogte haar maatvoering bepalen, moet ze bereid zijn om meerdere pakken te proberen om zo de juiste en best passende te vinden. Als je nog steeds moeite heeft om de juiste maat te vinden die perfect past bij je vorm of bouw, overwegen dan om een op maatgemaakt pak aan te schaffen. Ze zijn een beetje duurder, maar het comfort van een goede pasvorm is absoluut de moeite waard.

Automaten, maskers en vinnen

Voor sommigen zijn geslachtsspecifieke eigenschappen niet veel meer dan een verkoopgimmick, omdat de kwaliteit van een automaat niet bepaald word door je lichaamsvorm en ook zeker niet daar door wordt beïnvloed. Sommige fabrikanten van duikmaterialen hebben automaten uitgebracht specifiek voor vrouwen, zoals de Mares Proton 42 Metal She Dives-automaat. Deze automaten zijn zeer lichtgewicht en hebben mondstukken die bedoeld zijn om vermoeidheid in het water te verminderen. Beiden zijn aantrekkelijke eigenschappen, hoewel geen enkele bewijs suggereert dat conventionele automaten niet net zo goed kunnen werken voor beide geslachten.

De meeste vrouwen zijn echter kleiner dan hun mannelijke tegenhangers. Dit kan een verschil maken bij het kiezen van een masker en vinnen. Vrouwen met kleinere of smaller gezichten zullen daarom een gemiddelde one-size-fits-all-masker eigenlijk niet passend ervaren. De silicone pasvorm kan dan geen waterdichte afdichting bieden. Zonder een effectieve afdcihting kan een masker het water niet buiten houden.  Om deze reden moeten die met een kleinere or smaller gezichten kiezen voor een speciaal daarvoor gemaakt masker met hun gezichtskenmerken als basis vorm, zoals de Aqua Lung Micromask.

Als het gaat om vinnen, vinden de meeste vrouwen het voordelig om te kiezen voor lichtgewicht ontwerpen die ook een beetje extra kracht in het water bieden dankzij innovatieve eigenschappen, zoals het gebruik van meerdere bladmateriaal om flexibiliteit en voortstuwing te optimaliseren.

Uiteindelijk, als het gaat om het kopen van duikmaterialen, zijn er geen vaste regels. Als je als vrouw vindt dat unisex-apparatuur het beste bij je past, ga er voor. Geslachtsspecifieke duikuitrusting bestaat er om u meer keuzes te bieden, niet minder. Het kiezen van speciaal voor vrouwen ontworpen duikuitrusting betekent niet dat je roze moet dragen; Er zijn tal van mogelijkheden beschikbaar die tegemoet komen aan een breed scala aan smaken en stijlen.

Door het aanpakken van de comfortproblemen en veiligheidsproblemen veroorzaakt door slecht aangepast uitrusting, kan vrouwelijke duikuitrusting vrouwen die al duiken, meer vertrouwen geven in het water. Beter nog, deze vooruitgang mag alle vrouwen die nog niet duiken, aanmoedigen, zodat binnenkort vrouwelijke duikers geen minderheid meer zijn.