Het kiezen van een trimvest: Jacket of Wing

type trimvesten

De meeste recreatieve duikers gebruiken een Body-warmer-stijl trimvest, maar op een gegeven moment zul je duikers met een Wing zien. Wat is het verschil, en welke past het beste bij jou?

Als een "normale" sportduiker is de kans groot dat je duikt met een jacket-stijl trimvest. Op een gegeven moment, als je meer van het duiken aan het genieten bent en niet meer zoveel met je eigen duiken en uitrusting bezig bent, zul je duikers zien die met een Wing type trimvest duiken. Wat is het verschil, en is een beter dan de andere? Hier vind je een overzicht van beide type, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als het gaat om het keuzen van een Trimvet.

 

Jacket-stijl BCDs  Jacket stijl

Veruit de meest voorkomende vorm van Trimvesten is het Jacket-stijl model en deze komt in alle soorten en maten. Deze zijn ook ook genderspecifieke uitvoeringen beschikbaar voor een betere pasvorm. Bij een standaard Jacket-stijl trimvest zorgt de vorm van de luchtkamers er voor dat de lucht zich kan verplaatsen rond de taille en omhoog terhoogte van de borst met geen of weinig lucht op de rug van de duiker. Zo kun je gemakkelijk verticaal blijven wanneer je aan het oppervlak bent, of op je rug liggen tijdens het zwemmen aan de oppervlakte.

Echter wanneer je onderwater bent dan is, de beweging van deze luchtverplaatsing lucht in het trimvest soms minder gemakelijk. Het kan hinderlijk zijn en kan de juiste horizontale posities of naar voren gebogen positie bemoelijken. De concsequentie is vaak dat duikers die zelfs wanneer goed neutraal uitgetrimmed zijn nog steeds een deel met de vinnen naar beneden in het water liggen in horizontale positie. Dit is niet zo gestroomlijnd als de buikligging (denk aan hoe een skydiver ligt). Tel hier nog bij op dat een verkeerde fit de controle over het drijfvermogen bemoeilijkt, vooral als je een Trimvest aan hebt dat te groot is voor je. De lucht kan dan nog meer bewegen, die vaak schuift het Trimvest nog deels over de rug van de duiker en geeft een extra instabiel gevoel.

In het algemeen zijn Jacket-stijl trimvesten uitgevoerd met grote zakken, die van pas komen voor mee nemen van allerlei zaken zoals fakkels, pocket maskers, reeeltjes en boeitjes. Deze zakken kunnen moeilijk toegangkelijk zijnals het Jacket volledig is opgeblazen aan de oppervlakte bent. Geïntegreerde gewichten zijn nu voor de meeste Jacket -style Trimvesten standaard. Deze zijn een geweldig alternatief voor het dragen van een loodgordel of het gewicht harnas voor droogpak duikers, en maken het gemakkelijk om gewicht te laten vallen in geval van nood.

Veel duikers verkieze dit model ook voor de eenvoud waarmee de fles bevestigd kan worden en waarmee het aan en uit te trekken is. Ze zijn echter wel omvangrijk en nemen veel ruimte in beslag bij het reizen, dat is een belangrijke overweging om ze wel of niet mee te nemen op duikvakantie. Er zijn echter ook vele lichtere, reis Jacker-style Trimvesten op de markt. Over het geheel genomen zijn de Jacket-style Trimvesten nog steeds veruit de meest populaire keuze onder sportduikers.

 

Wing-stijl BCDs  Wing stijl

Dit soort Trimvesten is afkomstig uit het technischduiken, waarbij duikers gebruik maken van een twinset, twee tanks of rebreather. De afgelopen jaren zijn er Wing-stijl Trimvesten verscheen speciaal voor enkele duikflessen. Het principe van Wings is zeer eenvoudig: de duiker draagt ​​een harnas dat een aluminium of stalen plaat(backplate) bevestigd aan de rug. De opblaasbare Wing is bevestigd aan de achterplaat en zit op de rug van de duiker tussen de duiker en de duikfles(sen). Wings zijn verkrijgbaar in donut en hoefijzer vormen, maar de meest voorkomende is tegenwoordig de donut. Deze is zo geconstruceerd dat de lucht vrij kan bewegen rond het gehele buitenoppervlak van de Wing.

Wing-stijl Trimvesten hebben een paar voordelen. Je kunt gemakkelijk wisselen van luchtkamer voor een grotere, mochte je meer lift nodig hebben voor een technische duik met b.v. een twinset. Op deze manier heb je hetzelfde harnas systeem voor elk type duiken. Omdat de Wing op je rug zit is het makkelijker om dat de horizontale buikligging onderwater te bereiken. Dit is zeer gestroomlijnd en verkleint het gevaar om ergens in verstrikt te raken. Met een Wing-stijl Trimvest, zit er geenluchthoudende kamers om je middel, alleen je harnas, zodat je daar ook minder "pofferig" bent. Net als bij Jacket-stijl Trimvesten hebben vele Wing-style Trimvesten  een optie voor gewicht zakken. Deze zijn uitgevoerd in quick-release, en vaak kun je ook extra zakken toevoegen. Als je de hoeveelheid lood wilt minimaliseren dan is de optie om de back-plate uit te voeren in een stale uitvoering. Als je op duikvakantie gaat dan zou een dunnere, aluminium back-plate meer geschikt kunnen zijn.

Een nadeel van een Wing-stijl Trimvesten is dat het moeilijker kan zijn verticaal aan het oppervlak te blijven. Omdat de lucht geconcentreerd op je rug zit, is er een tendens om je voorover (face-down) te duwen. Echter, kunt u gemakkelijk dit te verhelpen met ervaring door het opheffen van de knieën iets omhoog en het opheffen van uw hoofd achterover. Technische duikers zweren bij deze set-up, en bij het grote duikgemeenschap, zijn vleugel-style BCs steeds populairder omdat ze zo aan te passen.

 

Semi Wing-stijl Trimvest Semi wing

Deze hybride stijl is een combinatie van beide bovengenoemde stijlen, ontworpen om te profiteren van de beste van wat elk systeem te geven heeft in één systeem. Er zijn nogal wat verschillende modellen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken. Sommige hebben een afneembaar harnas of zijn net als de Wings modulair opgebouwd.

Semi Wing modellen streven naar de flexibile een eenvoudige pasvorm van het Jacket model en hebben de luchtkamer niet rond het middel maar alleen op de rug zoals de Wing.  Dit maakt het gemakkelijk om dat de horizontale positie te bereiken zonder een aparte vleugel en back-plate. Ze hebben nog steeds grote zakken in de taille, maar met de Semi wing, kan het wat moeilijker te voelen gelijkmatig zijn in een verticale positie wanneer aan het oppervlak.

Als het gaat om duikapparatuur, is het moeilijk om “try before you buy” tenzij je gule, vergelijkbare grootte vrienden hebt.

 

Je ziet het is geen moeilijke materie, het is aan jou om je te verdiepen in je wensen nu en mogelijk in de toekomst. Gewapend met de kennis kun je de juiste keuze maken voor je over gaat tot aanschaf van je nieuwe Trimvest.