Technisch duiken
Technisch duiken is de "extreme" tak van het duiken, waarbij ervaren en gebrevetteerde duikers veel dieper gaan dan de meeste duikers. Voor technisch duiken is aanzienlijk meer duikuitrusting en opleiding nodig om de bijkomende risico's die dit soort duiken met zich meebrengt te kunnen beheersen. Tecduiken is niet voor iedereen geschikt, maar voor degenen die vragen om uitdaging zijn de PADI TecRec-cursussen het antwoord. Kijk op de Tec Diving Blog.
Wat is technisch duiken?
Technisch duiken wordt gedefinieerd als duiken anders dan conventionele commerciële of onderzoeksduiken, waarbij duikers dieper gaan dan de sportduiklimieten. Verder wordt het als volgt gedefinieerd, en bevat het een of meer van de volgende punten:
- dieper dan 40 meter/130 voet diepte duiken
- stage-decompressie vereist
- duiken in een overdekte omgeving waarbij men verder dan 40 meter/130 voet vanaf de oppervlakte is
- versnelde decompressie en/of het gebruik van verschillende gasmengsels tijdens de duik
Omdat bij het technisch duiken de oppervlakte bij een noodgeval in feite onbereikbaar is, gebruiken tec-duikers uitgebreide methodieken, technieken en training om de extra risico's te kunnen beheersen. Desondanks is het waar dat tec-duiken meer risico's en potentiële gevaren kent, en er kortere kritische foutmarges zijn dan bij het sportduiken.
Hoe lang bestaat technisch duiken al?
De meeste mensen zijn het erover eens dat grotduiken een vorm van technisch duiken is. Het grotduiken kwam in ontwikkeling tussen het eind van de jaren '60 en '70, en groeide vanaf midden jaren '80 uit tot een richting in het duiken zoals het nu is. In het begin van de jaren '90 begonnen meerdere groepen duikers in de wereld te experimenteren met technieken voor diepduiken (dieper dan de sportduiklimieten) om grotten en wrakken te ontdekken. Deze groepen verenigden zich en zo verrees met de uitgave van aquaCorps (wordt nu niet meer uitgegeven) het "technisch duiken" of "tecduiken". Het blad was gewijd aan dit type duiken. Sindsdien blijft het tecduiken zich ontwikkelen, zowel in technologie als in omvang.
Waarom zou ik tecduiker willen worden?
Tecduiken brengt niet alleen meer risico's met zich mee, maar het vereist aanzienlijk meer inspanning, discipline en duikuitrusting. Het is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt je hele leven een volleerde, enthousiaste duiker van topklasse zijn zonder dat je ooit een tecduik hebt gemaakt.
Dat gezegd hebbende, er is een harde kern personen die onderwater plekken wil opzoeken waar slechts weinig andere mensen komen. Veel spectaculaire, ongeschonden wrakken liggen veel dieper dan 40 meter/130 voet. Diepe riffen kennen organismen die je niet in ondiep water zult aantreffen. Een aantal mensen gaat de uitdaging aan en richt zich op het tecduiken. En er is een groep mensen die het fantastisch vindt om met de allermodernste technologie bezig te zijn. Deze redenen maken tecduiken de moeite waard.
Het verschil van PADI TecRec
Het TecRec-programma maakte in het jaar 2000 zijn debuut. Hoewel TecRec niet het eerste tecduikprogramma is (de grotduikcursus bestaat al tientallen jaren), krijgt het herhaaldelijk lofbetuigingen voor de verdiensten van het programma.
- TecRec-cursussen zijn geïntegreerd in een educatief krachtige, naadloos aansluitende cursusopbouw die je van beginnend tecduiker laat doorgroeien tot een tecduiker die gekwalificeerd is voor de ultieme grenzen van het duiken met verschillende gasmengsels.
- Bij iedere volgende stap maak je kennis met nieuwe uitrustingstukken, planningen en procedures om jouw duikgrenzen ut te breiden.
- De TecDiver-cursus is een geïntegreerde reeks van drie cursussen: Tec 40, Tec 45 en Tec 50. Je kunt ze achter elkaar volgen of je kunt steeds één niveau tegelijk doen met een tijdspanne ertussen. Hierdoor kun je op een doelmatige manier leren en krijg je flexibiliteit in je planning.
De duikuitrusting die je gaat gebruiken
Bij het tecduiken heb je veel meer apparatuur nodig dan bij het sportduiken. De technische duikuitrusting bestaat uit twee tot vier of vijf automaten, een duikcomputer, en enkele accessoires. Vraag bij je plaatselijke duikcentrum na wat voor uitrusting je voor deze cursus nodig hebt.
Vereisten
De vereisten voor TecRec variëren (zie de afzonderlijke cursusbeschrijvingen), maar het volgende is van toepassing voor iedereen die geïnteresseerd is in technisch duiken. Je moet
- 18 jaar of ouder zijn
- Een volwassen, verantwoordelijk persoon zijn die de vereiste procedures en voorwaarden strict en trouw opvolgt
- Medisch goedgekeurd zijn voor tecduiken (handtekening van arts verplicht)
- Bereid zijn de extra risico's die tecduiken met zich meebrengt te accepteren
- Een ervaren duiker zijn met ten minste 100 gelogde duiken
- Gebrevetteerd zijn als PADI Enriched Air Diver en PADI Deep Diver of gelijkwaardig (voor dit programma geldt als gelijkwaardig een bewijs van training in diepe sportduiken van 18 tot 40 meter/60 tot 130 voet, bestaande uit ten minste vier duiken en training in wat stikstofnarcose is, onvoorziene decompressie/nooddecompressie, het maken van veiligheidsstops, en alternatieve luchtvoorziening, OF minimaal 20 gelogde duiken hebben dieper dan 30 meter/100 voet.)
Het leuke deel
Het leuke aan TecRec is de uitdaging aandurven om diepere en langere duiken te maken dan de meeste andere duikers ooit zullen doen.