Omschijving
Thorn staat bekend als het witte stadje, vanwege de veelal witte huizen in het centrum. De Grote Hegge staat in verbinding met de Maas, wat als gevolg heeft dat het zicht slecht kan zijn.Deze plas is onderdeel van de maasplassen en wordt druk bezocht door dagjesmensen. Deze plaats is er geschikt voor clubduiken, bbq is er toegelaten en ook kinderen kunnen zich amuseren op het strandje.
Op deze duikstek is het grootste zoetwaterwrak van Europa te vinden, een oude grindschuit met in het open ruim, maar ook een motorjacht. Je kunt het wrak van de grindschuit eventueel binnengaan, maar dit is alleen een optie voor ervaren (wrak)duikers. Het wrak is ongeveer 50 meter lang en bevindt zich op een diepte van 3 tot 10 meter.
Moeilijkheidsgraad
Het zicht op Grote Hegge varieert in functie van de waterstand van de Maas, weersomstandigheden en het aantal bezoekers die dag. Er is ook heel wat recreatie op het water, waaronder windsurfen, pleziervaart ... De voornaamste bezienswaardigheden is een grindschuit, die tussen de 3 en 10 meter diepte ligt. De achtersteven steekt uit boven de bodem en kan je dus volledig bewonderen. Er zijn heel wat open luikjes, maar het is afgeraden in het schip te proberen gaan, deze ruimten zijn zeer klein, je zou vast kunnen komen te zitten. Rondom het wrak vind je voornamelijk een zandbodem, let op wanneer je op de bodem gaat zitten, het zand warrelt vrij snel op. Max. Diepte 25 meter. Wanneer je te water gaat op de aangegeven plaats (zie kaartje) stoot je meteen op de boeg van het wrak. Je hoeft slechts enkele meter naar links te zwemmen.
Voorzieningen
Kleedkamers: Niet aanwezig
Vulstation: Niet aanwezig
Eetgelegenheid: Geen eetgelegenheid ter plaats, wel ik het nabijgelegen dorpje. BBQ is toegestaan.
Wrakken: Zie wrakken onder aan de pagina
Fauna & Flora
Grote Hegge heeft een rijk visbestand. Snoekbaars, karper, paling, rivierkreeftjes. De plaats is dan ook uitermate geschikt voor nachtduiken. De meeste snoekbaarzen hebben hun stekje op en rond het wrak, waar zij in de maand juni zeer verdedigend zijn ten aanzien van hun eitjes. Langsheen de kanten vind je in het voorjaar zeer veel kleine visjes alsook heel wat zoetwatermosseltjes. Er is verder maar weinig begroeiing op de zandbodem te bespeuren.
Praktische Informatie
Toegangsvoorwaarden - Openingsuren
Kostprijs: In het hoogseizoen: 3,00€ per wagen, 1,50€ per persoon per dag.
Openingsuren: Onbekend
Contactinformatie
Adres: Grootheggerlaan, 6017 Thorn
Contact: Onbekend
Parking
Zeer goede parkeergelegenheid, recht tegenover de plaats van te water gaan.
Routebeschrijving
Volg de autosnelweg Eindhoven-Maastricht (A2) en neem afslag Ittervoort-Thorn. Volg richting Thorn, rij vervolgens doorheen Thorn en sla na het dorpje rechts af. De Grote Hegge wordt duidelijk aangegeven.
Beoordeling en voorzieningen
Moeilijkheidsgraat | XX000 | Maximale diepte | 25 meter |
Voorzieningen | 00000 | Afstand tot parkeerplaats | 25 meter |
Flora en Fauna | XX000 |
Wrakken paradijs
Bij wrakken eldorado denkt men vaak aan Scapa Flow of Truck Lagoon maar ook Grote Hegge hoord daar bij met het grootste Zoetwaterwrak van Europa.
In deze Grind plas liggen tenminste 3 wrakken:
Wrak 1 de Grind schuit
De Limburgs zilvervloot. Het gaat hier namelijk om een grindschuit. Zoals menig een wel weten is half midden Limburg afgegraven vanwege de grindwinning. Waarschijnlijk gaat het hier om het grootste zoetwaterwrak van Noord Europa.
Afmetingen: lengte 50 meter, breedte 8 meter, hoogte 6 meter.
Dit wrak ligt perfect “geparkeerd” op de bodem op een diepte van maximaal 10 meter, is zeer mooi begroeid en zit barstenvol palingen met lengte die varieren tot maximaal 1 meter.
Onderwater
Langs de achtersteven, maar ook trouwens aan de zijkant zwem je langs een immense en imposante wand op die plotseling uit het zand omhoog rijst. De achtersteven is het imposantst als je bij goed zicht de hele stuurinrichting kunt zien, en je mededuiker die aan het dek hangt met groen tegenlicht in de zon ziet hangen.
De achtersteven is nog bedekt “oude schroot “maar is vooral interessant omdat zich daar de toegang tot het binnenste van het wrak bevindt. Een soort toegang tot de onderwereld. Je betreedt de onderwereld vanuit een smalle nauwe “kajuitingang”die je het beste kunt meesteren met een koprol. Hoe slecht het zicht buiten het wrak ook kan zijn, het zicht in het wrak is altijd goed tot super.
Let op !! NB !! Attention !! Atttenzione !! Achtung!! Cave !!
(Cave is Latijns voor let op en geen engelse vertaling voor het woord grot !!).
Bezint eer ge begint. Het volgende gedeelte van het wrak is door ZEER ervaren grotduikers in de loop der jaren geopend. Er zijn diverse “bijna” ongelukken geweest duikers die hun grenzen behoorlijk waren overschreden, want het is een 100% overhead environment met wel zeer nauwe passages. Met een dubbel 10 liter set kom je niet door de luiken die de drijfcompartimenten van de boot scheiden. Voor de passage is een dubbel 6 liter set meer geschikt. Collega grotduikers uit Engeland hebben deze duik eens omschreven als een “very commiting dive”. De leden van de Dutch Cave Dive Group adviseren alleen binnen te gaan met: veel ervaring, dubbel gescheiden luchtvoorziening, een goede lijntechniek en een behoorlijke portie gezonde lef.
Oké, je betreedt het echte wrak hier. Vanaf dit punt kun je 100 mtr. (dus over de gehele lengte heen en terug) in het wrak zwemmen zonder aan de oppervlakte te komen. Je kunt alleen vooruit of terug tot het einde. DENK HIERAAN VOORDAT JE BEGINT.
Je komt vanaf de kajuitopening in de achterste “darkroom”, redelijk groot, met meestal goed zicht. Maar pas op! Er zit een tweede bodem en 2 schotten die de weg terug “bedekken” zodat je de uitgang niet meer ziet.
Je hebt nu meer dan 17 (alleen de “wrakmeesters” weten het exacte aantal) “gates” te doorkruipen als een paling. Want de doorgang is maar ongeveer 70 cm breed en 50 cm hoog met een deur die vaak ook nog dicht valt. Je moet je erdoorheen wurmen ( let op … met een speciaal geprepareerde uitrusting of no- of site-mount ), centimeter voor centimeter. soms (maar minstens enkele keren) blijf je hangen met je fles of jacket en na de eerste duik in dit wrak kom je er gegarandeerd behoorlijk gehavend uit. Want je moet dit niet eenmaal maar meer dan 17 x doen in een steeds slechter wordend zicht. Terug is zeer zeker nul zicht, dus je moet vooruit. Na 50 mtr. Kom je in het vooronder, eindelijk weer eens een grote ruimte, die je in de breedte (8 mtr.) doorkruist. Dan begin je aan stuurboordzijde weer aan al die nauwe poortjes om weer achter bij de ingang uit te komen. Je hebt nu dus 100 meter. echt in en door een wrak gezwommen ( is zelfs een noordzee record).
Maar ook zonder deze binnendoorweg is het wrak zeker de moeite waard (mening van een ervaren wrak- en grotduikers) want het is behoorlijk groot , goed begroeid en altijd wel bezocht door redelijk wat vis, af en toe kom je zelfs een uit de kluiten gewassen snoek tegen die territoriaal gedrag vertoont. Oppassen dus.
En wrak mag wel het wrak van de Dutch Cave Dive Group genoemd worden aangezien zij heel veel en zwaar werk hebben verrichten om al die vastgeroeste poortjes te openen met breekijzers.
Wrak 2
Het zogenaamde “Pruisenwrak”. Het gaat hier om een pleziermotoryacht dat nooit afgebouwd is.
Afmetingen: lengte 10 meter, breedte 2.50 meter, hoogte 2.50 meter.
Dit wrak is zeer recentelijk afgezonken en daardoor nog niet begroeid. Het ligt perfect rechtop op de bodem op een diepte van 10 meter.
Wrak 3
Wrak 3 ????? zoals al aangegeven, het moet een beetje op wrakduiken op de Noordzee lijken. Spannend en uitdagend. Daarom hebben we bekende opdeze locatie besloten om voorlopig niet alle gegevens bloot te geven. De wrakken liggen in het grindgat de GROTE HEGGE bij het plaatsje THORN (bekend als het witte stadje in Midden Limburg). De eerste 2 wrakken liggen aan de noordzijde van de plas, vlak langs elkaar. Ze zijn relatief makkelijk te vinden.
wrak 3 vinden succes en deel het!!!