De winter is weer in aantocht en voor veel duikers betekend dit een tijdelijk pauze in het duiken. Of het wisselen van warmwater naar koudwater appartuur of omgekeerd als men naar warmere oorden trekt om te gaan duiken. Wat is de beste manier om waardevollen duikpullen op te slaan tijdens deze (langere) pauze?
Van tijd tot tijd, elk seizoen of door ander omstandigheden komt er voor vele duikers een moment dat ze niet toe komen aan het beoefenen van hun favoriete sport en dat ze hun spullen voor korte of langer tijd moeten opbergen. In dit artikel geven we je enkele aanbevelingen hoe je het beste met je duikappartuur om kunt gaan en ze in top conditie te behouden voor na de onderbreeking in hun geliefde gebruik.
Er zijn namelijk maar een paar zaken echt slecht voor onze duikspullen echter zijn het net een paar zaken waar we onze duikspullen vaak aan bloodstellen: (zon)licht, water en zout.
(Zon)licht
Licht maar met namen zonlicht verbleekt de kleuren, het maakt rubbere onderdele hard en poreus en stoffen stijf en kwetsbaar.
Zout breekt stof en rubber af en oxideert metalen en veroorzaakt roest.
Water veroorzaakt ook roest en veoorzaakt mede het rottings proces bij stoffen.
Naast deze 3 zijn er natuurlijk nog diverse ander voornamelijk chemische stoffen die uitermaten slecht zijn voor onze duik materialen. Denk dan aan smeermiddelen en brandstoffen voor motoren. Ondanks dat die mindervaak met je spullen in aanraking zullen komen is het niet geheel onmogelijk. Je spullen gaan vaak in een auto of misschien wel in de zelfde aanjhangwagen waarin ook je met een benzine moter aangedreven mobile compressor in staat.
Schoonmaken en opslaan
Voor dat je je duikmaterialen opslaat om ze tijdelijk niet te gebruiken is het verstanding ze eerst goed schoon te maken. Bij het schoonmaken van je duikspullen moet je goed letten op het verwijderen van zout en chemicalie en zorgen dat het na het spoelen goed droogt. (niet in de zon natuurlijk.)
Stromend zoetwater is de beste manier om je spullen schoon te maken. Dus NIET het soppen in een bak met water, dat verplaatst het vuil alleen van een het ene uitrustingstuk naar het andere. Na het goed spoelen is het belanrijk dat je de duikspullen goed droog laat worden, dit gaat het snelts in de zon maar zoals we al aangegeven hadden dat is niet goed dus hang het bijvoorkeur binnen maar zeker in de schaduw. Hoe minder licht des te beter. Onthoud dat je duikspullen veel hoeken, dubbele laagjes en stofffen heeft die minder goed drogen. Dan is het klaar voor de opslag en zal het geen probleem zijn om het op te slaan.
Natpakken en droogpakken
De grootste bedreiging voor nat- en droogpakken is de constante bloodstelling aan water, zout en de constante stress op het materiaal. Dit van het water waarin we duiken en het zweet van onze huid. Het is dus belangrijk om dit goed af te spoelen met zoetwater om zo het zout te verwijderen. Een wasbeurt in een wasmachine is ook een goede optie als de wasmachine groot genoeg is een een goed geslote trommel heeft. Doe dit dan op maximaal 40 graden maar liever nog op 30 graden. Omd it te doen is er ook speciaal wasmiddel in de handel die de stoffen extra diep reinigen zonder je pak aan te tasten. bij het spoelen doe dit goed van buiten maar zeker ook de binnen kant en hang het dan uit om te drogen. Een grote brede hanger is het best, sommige modelen hebben zelfs ventilatoren die actief de lucht door je pak blazen en zo het drogen bespoedigen.
Als het pak goed droog is ophangen in een donker koele plaats het best dit zorgt voor de minste druk en dus stress op het matieraal en houd je pak het langste in zijn maximale conditie. Als je die ruimte niet hebt dan is het opvouwen of nog beter oprollen een optie hoe losser hoebeter en probeer vouwen te voorkomen. Neopreen de basis voor natpakken maar ook vle droogpakken verliest delen van haar eigenschappen bij vouwen.
Trimvest (BCD)
The same thing goes for BCDs, more or less. Rinse them on the outside and make sure to get into any pockets and under straps and other places where salt may accumulate. Detach the low-pressure inflator hose and fill the inside of the BCD about one-third full of water, and then re-attach the inflator hose. Shake the BCD up and down, turn it on its head, and swish the water from side to side to make sure that all of the inside has been rinsed. Then remove the inflator again and pour the water out. Repeat if necessary. Hang the BCD on a hanger and leave to dry thoroughly in a well-ventilated room. Store in a dry place out of the sun.
Automaten
Automaten kun je het beste spoelen als ze nog aan ee duikfles vast zitten. Er kan dan geen water komen in de eerste trap en overal waar zand, zout en vuil kan komen tijdens de duik kan dan middels water dit weg gesproeld worden. Mocht je niet kunnen spoelen in de omstandigheden doe dit dan met een stofkap op je eerste trap. DIN of INT maakt niet uit maar houd rekening met stofkappen die niet waterdicht zijn en dus kan er water in je eerste trap komen. Onderdompelen is geheel uit de boze want dan breng je je automaat in een verhoogde druk zonder druk binnen in de eerste trap en is het risico van binnen dringend water nog groter.Spoelen doe je het best met zoet louw water, gebruik zeker geen harde straal of heet water daar kunnen je spullen en ook je automaat niet tegen. Je slangen en tweedetrap kunnen wel eventueel ondergedompeld worden echter onderdompelen is meestal het vuil van de A naar B verplaatsen dus niet de beste optie. Na het drogen kun je je automaat met lichtjes gebogen slangen het beste donker en droog opbergen. Overweeg ook te kijken naar het aankoop moment en of de laatste onderhoudsbeurd. De wintermaanden zijn het perfecte moment om je automaat aan te bieden voor een (een of twee jaarlijkse) onderhoudsbeurd bij de erkende service center. Hier word je automaat geheel gedemonteerd, gereinigt en geinspecteerd. Na het vervangen van alle voorgeschreven onderdelen word de automaat weer geasambleerd en afgesteld om klaar te zijn voor weer en veilig nieuw duikseizoen.
Vinnen, Masker en snorkel
Deze krijgen net als de hiervoor beschreven uitrustingstukken een spoelbeurd met zoetwater gevolgd door het drogen en donker en koel opbergen. Sla je vinnen liggend op zodat ze "recht" blijven. Al kun je ze natuurlijk ook in de winter gebruiken voor zwembadlessen/oefeningen om je vaardigheden verder te verbeteren of onderhouden.
Duikcomputers
duikcomputers dienen ook gesproeld te worden met zoetwater. Indien deze in een console of polsband zitten zou je deze er uit kunnen (laten) halen. Dan kunnen ook de onder en achterkant goed schoon gemaakt worden waar je normaal niet of moeilijk bij komt. De evenueel aanwezige contracten kunnen gereinigd worden. LAat de computer dan goed drogen. Berg de computer dan droog, en koel op. zorg dat deze niet in de garage ligt waar het misschien vriest in de winter daar kunnen veel schermen niet goed tegen. Ga je een langer pauze inlassen dan kun je zelfs overwegen de baterij/accu te (laten) verwijderen zodat deze niet kunnen gaan lekken als ze in de computer zitten en zo de computer beschadigen. Overweeg je computer aan te bieden voor onderhoud gelijk met je automaat. Vaak kost dit maar een paar euro extra, hij word dan schoon gemaakt getest en soms zelfs voorzien van de laatste SW.
Duikmes
Duikmessen, scharen, lijnen snijders en ander gereedschappen dienen ook met zoetwater gespoeld worden en worden gedroogd. zijn ze gemaakt van titanium dan is dit voldoende, echter als deze gemaakt zijn van ijzer/staal of zelfs RVS dan dien je deze te ontdoen van evenueel opervlakkig roest en in te smeren met bv vasiline voor je deze opbergt voor de winter.
Camera's en lampen
Spoel lampen, cameras (in hun OW-huis), flitsers etc met zoet water en daarna laat ze weken voor ongeveer 30 minuten in zoet water al voorens ze nogmaals met zoetwater te spoelen. Droog ze dan goed en onthoud dat er vaak water achterblijft rond of achter knopjes dus bij het bewegen en of openen kan dit water vrij komen en als nog in de binnenkant van je apparatuur komt. Verwijder baterijen, reinig je O-ringen en vet ze lichtjes in. Laad accus op en berg je spullen goed op in de vaak daar voor bedoelde verpakking.
Je duikuitrusting bestaat dus uit vele materialen die elk hun eigen kenmerken, onderhoud en manier van opbergen kennen. Winter een perfect moment voor onderhoud door een profecional om zo weer klaar te zijn voor het volgende duikseizoen of duikvakantie. Heb je nog vragen en of weet je niet of je materiaal wel klaar is voor het volgende seizoen of duik. Loop dan bij ons binnen en we voorzien je graag van het best voor jou passend advies.