Waarom we in ons duikpak plassen

Immersion diuresis betekent letterlijk "water verlies als gevolg van onderdompeling." Er wordt gedacht dat er twee belangrijke mechanismen achter het proces: lage temperatuur en de toenemende druk van het water.

Water is een goede warmtegeleider, vandaar de noodzaak voor een duikpak om het lichaam warm te houden, zelfs in tropische zeeën. Lage temperatuur stimuleert de vernauwing van de haarvaten, net zoals ze doen in uw handen en voeten op een koude dag. Dit overlevingsmechanisme vermindert de beschikbare oppervlakte voor warmteverlies en verschuift bloed naar de kern, waarbij de belangrijkste organen, dat wil zeggen, het hart nieren en de hersenen, voorzien blijven van afdoende warm bloed.

Vanaf onze eerste duiken hebben we allemaal geleerd hoe druk toeneemt met de diepte. Misschien heb je gemerkt hoe je loodgordel plotseling losser zit op diepte. Dit is het effect van de waterdruk ons. De druk comprimeert op een zelfde wijzen onze aderen in onze armen en benen. Bloedvaten hebben een relatief dunne spierwand in vergelijking met slagaders, waardoor ze gemakkelijker samendrukbaar zijn. Wanneer ze samengedrukt worden stroomt het bloed dat ze in zich hadden naar de kern van het lichaam.

Beide mechanismen leiden tot de herverdeling van bloed uit de periferie (kleinere aderen) naar de grotere aderen in de borst. Aldus wordt er meer bloed geleverd naar het hart, in het bijzonder het rechter atrium, de ontvangende kamer voor bloed naar het hart. De grotere hoeveeldhied bloed die wordt afgeleverd zet meer druk op de gespierde wanden van de vaten reulterend in meer rek. Baroreceptors (drukreceptoren) detecteren deze stijging van de bloeddruk, die op zijn beurt, leidt tot de afgifte van atriaal natriuretisch peptide (ANP). Eén van de netto-effecten van deze krachtige vaatverwijding (bloedvat relaxerend) is waterverlies. Aangetoond is dat de effecten van de getriggerde verlichting nog steeds kan worden gevoeld 12 uur na het duiken.

Als er meer bloed toevoer is naar het hart, resulterd dat ook in een groter volume bloed naar de andere organen, zoals de nieren, welke onze bloedfilters zijn die urine produceren. Indien meer bloedstroom door de nieren, is er meer urine geproduceerd.

De fijne kneepjes van deze mechanismen zijn vrij ingewikkeld en er is nog veel meer werk moet worden gedaan op het gebied van duik-geneeskunde onderzoek, maar hier hebben we de basisprincipes uitgelegd en belicht de belangrijkste punt: duiken dehydrateerd ons.

Dus de leering van dit alles is om te onthouden om jezelf goed gehydrateerd te houden bij het duiken en laat niet de drang om te plassen je weerhouden om veel water te drinken. Als de drang op komt tijdens je duik (en dat zal gebeuren), dan heb je onze toestemming om je te laten gaan. Echter, als de drang om te plassen blijft lang nadat je weer boven bent, of symptomen zoals brandend en stekend gevoel opkomen dan kan dit een water infectie betekenen en moet u een arts te raadplegen.

Een goed hulp midel is de Pee valve welke voornamelijk de technisch droogpak duikers vaker en vaker in hun pak maken om zo niet de gehele duik met die drang hoeven door te brengen.