Duikbril etiquette: houd je duikbril op!

duikbril etiqueten

Het is het eerste uitrustingsstuk wat je afdoet aan het einde van je duik. Ondanks dat hier enkele redenen om je masker zoveel mogelijk op te houden.

Het masker of wel duikbril is een van de eerste uitrustingstukken welke aangeschaft wordt door de beginnende duiker. We gaan immers duiken om onderwater iets te zien dus een goed, en goedpassend masker wordt hetzelfde als ons favoriete paar schoenen. Maar toch, waar je ook heen gaat en waar je ook kijkt, overal zie je duikers hun masker meteen afzetten als ze aan de oppervlakte komen na, maar ook zeker tijdens het duiken. Ze hangen om de nek, staan op het voorhoofd of zoals te Tech duikers achterstevoren op het hoofd. Het is dus overal behalve waar het moet zijn. Lees verder en leer waarom de zo simpele actie van je masker ophouden soms toch belangrijk kan zijn.

Je masker is om je te laten kijken onderwater maar ook als een soort van veiligheids-uitrustingsstuk. In je eerste trainingen leer je namelijk van een goed instructeur dat de duikbril etiquette voorschrijven dat je duikbril ophoudt indien mogelijk vanaf het punt dat je in het water springt van het platvorm of het water in loopt na je buddycheck tot je weer op de kant of de boot staat met een stevige bodem onder je voeten. Maar waarom moeten we nu die duikbril ophouden?

Spetter bescherming.

Heel vanzelfsprekend misschien maar als je je duikbril ophoudt als je door de golven loopt of zwemt dan spat er geen water in je ogen. Als er ook maar enige oppervlakte beweging is, golven veroorzaakt door boten, wind of andere duikers die spatteren bijvoorbeeld door het te water gaan, dan is je duikbril de beschermer van je ogen en hindert dat het vervelende zoet maar vooral zoute water in ogen met tijdelijk gezichtsverlies tot gevolg.

Aanslagbescherming.

Als tweede is het ophouden van je duikbril een goede manier om de kans op het beslaan tegen te gaan of te minimaliseren. Je kunt natuurlijk in je masker spugen bij de voorbereiding van je duik om het aanslaan tegen te gaan, echter de enzymen in je speeksel die als antiaanslagmiddel werken doen dat echter maar voor enkele seconden na het blootstellen aan de lucht.

Elke keer dat je dus de rubberen of tegenwoordig meestal silicone afdichting naar je gezicht verbreekt is de kans groter dat je aanslag tegen het glas van je duikbril krijgt bij het weer opzetten. Met dan weer de vertroebelde blik tijdens je duik of bij het terugvinden van je instapplaats of de boot.

Glij en val bescherming en het voorkomen van gêne.

Idealiter zit je masker op zijn plaats als je aankomt bij het punt waar je het water weer gaat verlaten, de trap de boot of kade op. En het hoort ook op zijn plaats te blijven tot je weer op de kant of boot staat en niet meer terug kunt vallen. Beeld je eens in dat je op die ladder staat om aan boord te klimmen van de boot, en de boot schommelt een keer als gevolg van een voorbijkomende andere boot. Je mist dan net die stap op de ladder terwijl je bezig was aan boord te klimmen. Dan tuimel je terug de zee in. Dan sta je toch echt minder voor paal als je comfortabel met je masker op boven komt dan als je zonder masker verblind door al het water in je ogen en neus proestend boven komt.

Duikvoorbereiding.

Er is vaak een sterke stroming op de meer advanced en driftduik locaties. In die situaties is er simpelweg geen tijd om aan de oppervlakte elke keer je duikbril voor te bereiden. Je moet in staat zijn direct af te dalen als daarvoor het teken gegeven wordt. Dat maakt het ook veiliger en meer gecontroleerd. Bereid je masker daarom ook voor, doe dit voor het te water gaan en dan maakt het niet uit of dit van de kant of een boot is en voorkom in dit soort duiken de frustratie van jou, je buddy, de Divemaster, de instructeur of misschien wel de hele duikgroep waarmee je duikt om dat je/jullie de duikstek gemist hebt/hebben terwijl jij nog in je bril aan het spugen was om je voor te bereiden.

Om je gezicht (en je longen) te beschermen

Aan het einde van een duik zal de gids/Divemaster een boeitje/SMB oplaten om de boot te signaleren dat jullie op weg naar boven zijn en mogelijk dat ze jullie kunnen komen halen. Als de boot aangekomen is gebeurd er vaak een van de volgende dingen:

1. De boot draait en de ronkende dieselmotoren pompen, als gevolg van de vele corrigerende handelingen van de kapitein, grote hoeveelheden stinkende uitlaatgassen achter uit de boot. Normaal zit de motor nog onderwater, maar net nu omdat hij ongeveer stil ligt komt de uitlaat telkens boven water en daar hang jij net met gezicht.

2. Of de bootbemanning gooit je een lijn toe om je te helpen naar de boot te komen. Als er wat golven staan, of een lichte stroming of spetterende duikers liggen het is gemakkelijk verblind te worden door water in je ogen. Als gevolg daarvan ben je niet goed in staat de bewegende ladder/lijn vast te pakken. Beeld je eens in dat er iemand met een metalen staaf op enkele centimeters van je hoofd heen en weer loopt te zwaaien die jij dan moet pakken. Zou je die kunnen zien of erger nog voelen voor je hem ziet?

Dus om gewoon te kunnen blijven ademen, houd je je ademaotomaat in je mond,en je masker op om zo een goede blik te houden op de trap, geen uitlaadgassen in te ademen en om zo dus veilig te blijven tot je aan veilig aan boord bent.

Om je Rescue skills te verbeteren.

Als je duikcarrière zich verder vordert van Open Water Diver naar Advance Open Water Diver en misschien ook nog wel tot Rescue Diver, dan realiseer je je dat duiken niet alleen gaat over jou- je bent een onderdeel van een team, een buddy team of zelfs een groep elke keer dat je te water gaat. Als Rescue Diver leer je dat je in geval van nood snel moet kunnen reageren aan de oppervlakte.

Beeld je eens in dat je buddy zijn vin, loodgordel of vest los heeft. Als je dan in staat bent om direct boven en onderwater te zien wat er gaande is en dus direct kunt ingrijpen dan maak je het verschil. Of in een meer ernstige situatie houd je naast je masker op ook je automaat in om zo instaat te zijn veilig de duiker in paniek te benaderen en juist te kunnen handelen als de situatie daarom vraagt.

Boven op dit wordt internationaal het dragen van je masker op je voorhoofd gezien als noodteken, want een duiker die goed van geest is zal alle bovenstaande niet willen en ook zijn bril natuurlijk niet willen verliezen wat in die situatie vrij eenvoudig kan gebeuren bij een golf water over je hoofd.

Als je Dive Professional wordt.

Denk je aan Go-Pro? hoofdstuk 1 van de Divemaster manual is toegespitst op "rolmodel" en het gedrag wat daarbij hoort. Je rol is dan om goed gedrag te kweken bij de duikers die je begeleid. Dan is de regel goed voorbeeld doet goed volgen of op zijn Engels; "Practice what you preach" meer dan van toepassing om al de reden die hierboven genoemd worden. Wat natuurlijk ook belangrijk is dat je in de rol van Divemaster of Instructeur verantwoordelijk bent voor het managen van de risico's als het aankomt op de veiligheid van je klanten of cursisten. Het ophouden van je duikbril stelt je instaat makkelijker en sneller in te springen op situaties die je direct ingrijpen vergen en zeker in geval van een noodsituatie.

Het is dus een basisregel in risicomanagement om je masker op te houden, het hoort net zo vanzelfsprekend te zijn als het dragen van je autogordel wanneer je in een auto zit of het aanzetten van de ruitenwisser bij regen. Die 30 tot 70 euro die je aan het begin van je duik carrière uitgeeft kunnen je helpen te voorkomen dat iets kleins veranderd in iets groots.

Dus houd je aan de duikbril etiquette en houd je duikbril op!